Mit kell tudni a méhnyak vertigo -ról

Mit kell tudni a méhnyak vertigo -ról

A vertigo szédülés vagy fonás érzésére utal. A méhnyak vertigo egy olyan típusú vertigo, amely egy bizonyos nyak testtartásból vagy mozgásból származik.

Egyes szakértők a „cervicogén szédülés” kifejezést használják, hogy pontosabban leírják ezt az állapotot. További nevek közé tartozik a proprioceptív vertigo, a cervicogén vertigo és a méhnyak szédülés.

Bár a gravitáció hatása vagy a fej orientációja befolyásolja a vertigót, a méhnyak vertigo nem kapcsolódik a fej tájolásához.

Van néhány különféle oka a méhnyak vertigójának, például a nyaki trauma vagy a rossz testtartás. A kezelés magában foglalja a mögöttes izom- vagy orvosi kérdések kezelését, és vannak olyan módok is, amelyek segíthetnek a méhnyak vertigo egyes formáinak megelőzésére.

Ez a cikk a méhnyak vertigo okait, kezelését és diagnosztizálását vizsgálja, és megvitatja, mikor kell egy embernek orvoshoz fordulnia.

Mi a méhnyak vertigo?

vertigo az orvosi kifejezés súlyos szédülés vagy a testben fekvő szenzáció érzésekor.

Az ember úgy érzi, mintha a világ körül forogna. Azt is érzik, mintha körül forognának, még akkor is, ha állnak.

Bárki, aki körökben forog, majd megállt, érezte a vertigo egyik formáját. Miután abbahagyják a forgást, úgy érzi, mintha a test folyamatosan forogna.

A vertigo gyakran egy belső fülprobléma vagy más állapot miatt fordul elő, amely eldobhatja a test egyensúlyának központját. A méhnyak vertigójával azonban a szédülés oka a nyakban van.

A méhnyak vertigo általában egy mögöttes kérdés, például a nyaki sérülés tünete. Az ember gyakran szédülés tüneteit tapasztalja meg egy kiváltó esemény után, általában a fejük hirtelen megfordítása után. Ez a szédülés néhány percig és néhány óráig tarthat.

A méhnyak vertigóban szenvedő személy olyan tüneteket is tapasztalhat, mint például:

  • A koordináció elvesztése
  • Az egyensúly elvesztése
  • fül Fájdalom
  • A fülben csengetés
  • Nehéz koncentrálni

A tünetek néhány embernél rosszabbak lehetnek, vagy kisebb dolgok, például tüsszentés vagy Túl gyorsan felkelni.

A méhnyak vertigójának néhány potenciális oka van, amelyek közül sok a nyaki vagy a krónikus, hosszú távú sérülések traumatikus sérüléseivel kapcsolatos.

Maga a diagnózis továbbra is kissé ellentmondásos. Valójában egy tanulmány a Physiotherapynotes Journal of Phyiotherapynotes folyóiratban, amely szerint az egészségügyi szakemberek nem értik meg teljesen a tünetek pontos okát, és hogy az állapot pontos diagnosztizálása nehéz.

Jelenleg nincs végleges teszt vagy erőforrás az állapotra, tehát az orvosok általában más dolgokra tesztelnek, és kiküszöbölik azokat a méhnyak vertigo megtalálása érdekében.

A Laryngoscope nyomozó Otolaryngolológia folyóiratban egy nemrégiben készült tanulmány megállapította, hogy a méhnyak vertigo -ban szenvedő embereknek úgy tűnik, hogy az orvosok migrénben szenvedő embereknek, akik szintén nyaki sérüléseket szenvednek, és a méhnyak vertigo -ban szenvedő emberek 94% -a, akinek nyaki fájdalma van.

A nyaki izmok, idegek és ízületek jeleket küldnek, ideértve a test tájolásának jeleit, az alsó agyhoz és a belső fülhez. Ez része a test erőfeszítéseinek, hogy kiegyensúlyozott és összehangolt maradjon.

Az alábbiakban felsorolt problémák egy vagy több jelet okozhatnak, és olyan tüneteket okozhatnak, amelyek magukban foglalják a méhnyak vertigo -t:

atherosclerosis

A nyak artériáiban elzáródások. sérüléshez vezethet azon a területen, amely vertigót okozhat. Ennek oka lehet az atherosclerosis, amely az artériás falak megvastagodása.

sérülések

traumatikus sérülések, például a jármű balesetéből vagy az ostorcsapás más okaiból, a fej és a nyakban károsodást okozhatnak, ami méhnyak vertigo -hoz vezethet.

A nyaki műtétek szövődményként méhnyak vertigót is okozhatnak, különösen, ha a műtét helye az agytörzs közelében volt, vagy megrongálta az artériákat a nyak és a fej területén.

osteoarthritis

Az előrehaladott osteoarthritis a térségben méhnyak spondilózishoz vezethet. Ez miatt a nyaki csigolyák elhasználódnak, ami felesleges nyomást gyakorolhat az idegekre, az artériákra vagy a gerincvelőre. Ez nem megfelelő jeleket küldhet az agynak, vagy blokkolhatja a véráramot, és vertigót okozhat.

A csúszott lemez

csúszott lemezek gyakoribbak a hát alsó részén, bár a gerinc bárhol előfordulhatnak.

Egy csúszott lemez vagy sérvített lemez akkor fordul elő, amikor a gerinc lemez lágyabb középpontja a gerinc repedésén keresztül nyom. Egyes esetekben nem okoz tüneteket. Más esetekben azonban idegbe vagy artériába léphet, és olyan tüneteket okozhat, amelyek magukban foglalhatják a méhnyak vertigót.

rossz testtartás

A rossz testtartás szintén hozzájárulhat a méhnyak vertigójához. Az idő múlásával a nyaki gerinc összenyomódhat a rossz ülő testtartás vagy olyan problémák miatt, mint például a „szöveges nyak”, ahol az ember gyakran meghajolja a nyakát, hogy megvizsgálja az elektronikus eszközöket vagy könyveket.

Ez extra nyomást gyakorolhat a nyaki artériákra, és néhány embernek nyaki fájdalmat és vertigót tapasztalhat.

Kezelések és gyógyszerek

A kérdés egyéb okainak kiküszöbölése és a méhnyak vertigo diagnosztizálása után az orvos javasolja a kezelést az alapvető okoktól függően.

A kezelés általában magában foglalja a tünetek kezelését is, egy vagy több gyógyszer használatát a tünetek kiegyensúlyozására, miközben az orvosok a mögöttes állapot kezelésére törekszenek. Ez magában foglalhatja a drogok szedését a szédülés enyhítésére, valamint a fájdalom csökkentésére és az izmok enyhítésére szolgáló gyógyszerek.

A legtöbb orvos olyan terápiákat is javasol, mint a fizikoterápia és a testtartás edzése, hogy elősegítsék a nyaki helyet, növeljék a mozgástartományt és erősítsék meg az izmok erősségét. Ez önmagában átélheti a nyomást a területen, és segítheti a tünetek csökkentését.

kockázati tényezők

A kutatóknak még mindig nincs teljes listája a méhnyak vertigo kockázati tényezőinek. A

életkor kockázati tényező lehet, mivel az általános kopás és a szakadás növeli a nyaki feszültséget.

atherosclerosis is szerepet játszhat, mivel az artériákban csökkentett véráramlás csökkentheti az agy és a belső fül területén lévő véráramot, amely ellenőrzi a koordinációt és az egyensúlyt.

A rossz testtartás túlzott nyomást gyakorol a fejre és a nyakra, ami új tünetek kialakulásához vezethet, vagy a meglévő tünetek még rosszabbá teheti.

A méhnyak vertigójának megelőzése nem lehetséges minden esetben, mivel egyes okok – például a jármű balesetek – nem lehetnek megelőzhetők. Az emberek azonban számos lépést megtehetnek más okok megelőzésére.

Például az izmok gyakorlása a nyakban, hogy erősen megőrizzék őket, segíthetnek a súlyt a méhnyaklemezek távol tartásában és a terület nyomását.

Üléskor, a fej, a vállak és a gerinc igazításában csökkentheti a nyaki nyomást, és elkerülheti a finom szerkezetek kopását.

Rendszeresen nyújtsa be a nyakát, rendszeres masszázsokat vagy kiropraktikai igazításokat szerezzen, és meleg kompressziókat használjon a terület ellazításához.

Összegzés

A legtöbb esetben a méhnyak vertigo kezelése és kezelése. A nyakukban súlyos degenerációval küzdő embereknek nehezebben kezelhetik az állapot kezelését, bár a tünetek kezelése lehetséges életminőségük javításához.

A méhnyak vertigo diagnosztizálása trükkös. Ez megköveteli az orvosoktól, hogy kizárják sok más feltételet és komoly problémát, mielőtt a méhnyak vertigójára leszállnak.

Bárki, aki olyan tüneteket tapasztal, mint a nyaki fájdalom és szédülés, a nyakuk megfordítása után, az orvosukkal együtt kell működnie az alapul szolgáló kérdés diagnosztizálásában és kezelésében.

  • Csontok/ortopédia
  • A fül, az orr és a torok
  • Neurológia/idegtudomány
  • effectero ára gyógyszertárban fontos helyszín

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzéssel rendelkeznek Irányelvek és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents

Still have questions? Fill in the form
Our specialists will contact you asap.